IN AND FOR THE CITY OF BROOKINGS

STATE OF OREGON
In the Matter of an Ordinance Amending )
Chapter 17.128, Interpretations and Exceptions )
of the City of Brookings Municipal Code. ) Ordinance No. 08-0-617
Sections:
Section 1. Ordinance Identified.

Section 2. Amends Chapter 17.128 in its entirety.

The City of Brookings ordains as follows:

Section 1. Ordinance Identified. This ordinance amends Chapter 17.128,
Interpretations and Exceptions of Title 17, Land Development Code, of the Brookings
Municipal Code (BMC) in its entirety.

Section 2. Amend Chapter 17.128, Interpretations and Exceptions, is amended, in
its entirety, to read as follows:

Chapter 17.128
INTERPRETATIONS AND EXCEPTIONS

Sections:

17.128.010 General exceptions to the lot size requirements.
17.128.020 Exception to height regulations.

17.128.030 Exception to yard requirements.

17.128.040 Vision obstruction and vision clearance area.
17.128.050 Access.

17.128.060 Authorization of similar uses.

17.128.070 Existing land restrictions.

17.128.010 General exceptions to the lot size requirements.

A discrete parcel having an area less than that required for the zoning district in which the
property is located, may nevertheless be occupied by any use allowed in the district, subject to
compliance with all other requirements of the district, including all yard requirements.
Substandard lots within a platted, recorded subdivision which have been consolidated for taxing
purposes remain discrete parcels unless a legal planning process to combine the parcels has been
completed. [Ord. 89-0-446 § 1.]
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17.128.020 Exception to height regulations.

Height limitations set forth elsewhere in this code shall not apply to:

A. Barns, silos, water towers and tanks, other farm buildings and structures, or outdoor theater
screens, provided they are not less than 50 feet from every lot line.;

B. Chimneys, church spires, belfries, cupolas, domes, smokestacks, flagpoles, grain elevators,
cooling towers, monuments, fire hose towers, masts, aerials, antennas, elevator shafts, and other
similar projections; and these are subject to minimum setback requirements, excluding setbacks
based on height.

In no case shall the height of structures listed above exceed one and one-half times the height
limitation set forth in the applicable zoning district, except as exempted in 17.124.030. [Ord. 89-
0-446 § 1.]

17.128.030 Exception to yard requirements.
A. Projections into Required Yards. Certain architectural features may project into required
yards or courtyards as follows:

1. Cornices, canopies, eaves, sills, or other similar architectural features, including bay
windows if no floor area is involved, but these may not in any case extend more than 24 inches
into any required yard area.

2. Fire escapes, open uncovered porches, balconies, decks, landing places, or outside
stairways may not in any case extend more than 24 inches into any required side or rear yards,
and not exceeding six feet into any required front yard.

3. In the case of dwellings existing on the effective date of adoption of this code and which
have a front yard setback at or less than that required by the applicable zoning district regulation,
an enclosed covered entry porch may project into the required front yard not exceeding six feet
and the enclosed porch may not exceed 36 square feet in area.

4. Any open porches, patios, stoops or decks not exceeding 30 inches in height may extend
to within 18 inches of any lot line.

5. Fences, walls and hedges may be located within required yards up to the property line,
except that such sight-obscuring fences, walls or hedges within a vision clearance area pursuant
to BMC 17.128.050 shall not exceed three feet in height measured from the top of curb, or street
centerline grade, whichever shall be lower.

B. Exceptions to Front Yard Requirements.
If there are dwellings on both abutting lots with front yards less than the required depth for
the district, the front yard for the subject lot need not exceed the average front yard of the
abutting dwellings. [Ord. 89-0-454 § 1; Ord. 89-0-446 § 1.]

17.128.040 Vision obstruction and vision clearance area.

A. Nothing in this code shall be deemed to permit a sight obstruction within any required yard
area along any street or at a street or alley intersection interfering with the view of operators of
motor vehicles or pedestrians on streets or alleys to such an extent as to constitute a traffic hazard.
Violations of these requirements will be subject to Chapter 17.160, Violation, BMC.

B. Vision clearance areas shall be located on the corners of properties abutting the
intersections of two or more streets and intersections of streets with alleys. A vision clearance
area shall consist of a triangular area measured from the corner of the intersecting property lines
for a distance specified in this regulation. The third side of the triangle is a line across the corner
of the lot joining the nonintersecting ends of the other two sides. The following minimum
distances establishing the two sides of the triangle:
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1. In a residential district the distance shall be 20 feet along each property line from the
point of intersection of two or more streets. For the intersection of a street and an alley, measure
10 feet along the property line adjacent to both the street and alley.

2. In all commercial and industrial zones where yards are required, the distance shall be 15
feet along each property line from the point of intersection of two or more streets. At the
intersection of a street and an alley, measure 10 feet along the property line adjacent to both the
street and alley.

C. A vision clearance area shall contain no planting, fence, wall, structure, or temporary or
permanent obstruction exceeding three feet in height, measured from the top of the curb, or street
center line grade, whichever shall be lower. Trees exceeding this height may be located in this
area, provided all branches and foliage are removed to a height of eight feet above grade. [Ord.
89-0-446 § 1.]

17.128.050 Access.

Except as permitted by other provisions of this code, no lot shall contain any building used in
whole or in part for residential purposes unless said lot abuts a street, dedicated and improved as a
public right-of-way, other than an alley, or an accepted private street, for a distance of at least 20
feet. Residential development is permitted on dedicated but unimproved streets; provided, that the
applicant has signed and recorded a deferred improvement agreement. On all lots created after the
date of this amendment, the frontage street is the street providing access to the lot or parcel. The
lot or parcel must be addressed to that street. The Site Plan Committee may require that driveway
construction be completed and approved by the City prior to the recordation of a subdivision or
partition plat. Secondary access may be allowed but cannot replace the primary access from the
frontage street. [Ord. 91-0-446.F § 2; Ord. 89-0-446 § 1.]

17.128.060 Authorization of similar uses.

The Site Plan Committee may make a determination that a use not specifically named in the
allowed uses of a district shall be authorized if the use is of the same general type. [Ord. 89-O-
446 § 1.]

17.128.070 Existing land restrictions.

It is not intended by this code to interfere with or abrogate or annul any easements, covenants,
or other agreements between parties; provided, however, that where this code imposes a greater
restriction the provisions of this code shall govern. The City has no obligation to identify,
investigate, or enforce any such covenants, conditions, or restrictions (C,C,& R). [Ord. 89-0-446

§ 1]
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First reading: ’ /4 M
Second reading /J'VH /., 2008
Passage: ’/A'”I,M

Effective date: £/ f1dips? 008 b
Signed by me in Hithefitication of its passage this /2 day of , 2008.

\Ma;@_r)%arry Anderson
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